De toekomst van diversiteit: Vrouwelijke kandidaten (blijven) werven

De toekomst van diversiteit: Vrouwelijke kandidaten (blijven) werven

De toekomst van diversiteit: Vrouwelijke kandidaten (blijven) werven

De afgelopen maanden zette het ene na het andere grote Amerikaanse bedrijf de rem op diversiteit. Na Meta (Facebook), Walmart, Amazon waren vorige week Google en ook Accenture aan de beurt. Maar is DEI – diversity, equity and inclusion, volledig op zijn retour? Of legt het bloot welke bedrijven toch al niet intrinsiek gemotiveerd waren in het werven van vrouwelijke kandidaten – en een diverse toekomst? Is dit het einde van diversiteit, of een nieuw begin?

Het einde van diversiteit? Een nieuwe wind

Corporate Amerika maakt zich klaar voor een nieuwe conservatieve wind. Sinds de herverkiezing van Trump verkondigen de headlines dat initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie worden verminderd of stopgezet.

Een soortgelijke draai zagen we een paar jaar eerder, alleen dan precies de andere kant op. Na het oplaaien van de Black Lives Matter-beweging in 2020 beloofde bedrijven ´nu echt werk te maken´ van diversiteit. Bedrijven investeerden massaal in DEI en in ieder jaarplan werden de diversiteitsdoelen en breed uitgemeten.

Dit tij lijkt nu gekeerd. In navolging van andere vooraanstaande bedrijven maakte Google vorige week, na elf jaar, een einde aan programma’s die de diversiteit moesten bevorderen. Kijken we naar de verklaring, blijkt die wat minder drastisch: “We doen ons best om een werkplek te creëren waar alle medewerkers kunnen slagen en gelijke kansen hebben,” aldus een woordvoerder van Google.

Het roept de vraag op of het echt zo slecht gaat met DEI, of dat de aanpassingen van tijdelijke aard zijn, totdat het politieke landschap weer verschuift.

Diversiteit verandert, maar verdwijnt niet

De realiteit achter de headlines is genuanceerder. Dit is wat Amerikaans hoogleraar reputatiemanagement en DEI-deskundige Doug Melville stelt in een recent opinieartikel in de Forbes genaamd ´Meta is ending its DEI programs, replacing them with… DEI programs?´. ¨Als iemand met ervaring in dit vakgebied zie ik niet zozeer zegt dat DEI-programma’s verdwijnen, maar dat ze intern anders worden georganiseerd en onder een nieuwe naam doorgaan,¨ aldus Melville.

Tekenend is de uitspraak van Janelle Gale, vicepresident HR bij Meta. Na de aankondiging om met diversiteitsprogramma’s te stoppen en het diversiteitsteam te ontmantelen stelt ze in een verklaring dat de term DEI in het huidige politieke landschap te ‘beladen’ is geworden. “We horen dat de meeste bedrijven doorgaan met DEI-programma’s. Ze zullen er alleen minder luid over spreken, om niet in het oog te springen,” aldus Kai Liekefett. Het lijkt erop dat diversiteit niet verdwijnt, maar wel verandert.

Wie neemt diversiteit écht serieus?

Hoewel niet alle bedrijven hun diversiteitsplannen meteen overboord werpen, is het duidelijk dat het thema diversiteit zich in een compleet andere arena bevindt dan zes jaar geleden, bij het ontstaan van Femme Works. Hoewel we met een schuin oog naar bepaalde ontwikkelingen in Amerika kijken, zien we ook kansen voor diversiteit om verder te groeien.

Wat nooit heeft gewerkt: een vrouw aannemen omdat ze een vrouw is, zonder dat ze de juiste competenties in huis heeft. Net zomin als window dressing, waarbij bedrijven aan de buitenwereld laten zien dat ze diversiteit en inclusie belangrijk vinden maar er geen structurele verandering wordt doorgevoerd. DEI managers waar eigenlijk niet naar geluisterd wordt? Een vrouwelijke manager aannemen, maar geen vrouwvriendelijke werkcultuur creëren? Een voorkeursbeleid buiten de perken van de wet?

Dankzij de populariteit van diversiteit van de afgelopen jaren hebben we kunnen ontdekken wat wel en niet werkt. De weerstand die gepaard gaat met diversiteit biedt een mogelijkheid om los te laten wat niét werkt en diversiteit verder te ontwikkelen. Een ding is zeker: Het zal de komende tijd duidelijk worden welke bedrijven zich oprecht committeren aan diversiteit. Voor vrouwelijke kandidaten is dit alleen maar waardevol, aangezien zij de voorkeur geven aan bedrijven die actief werken aan een inclusieve cultuur en diversiteit écht serieus nemen.

Diversiteit is business

Dat Nederlandse / Europese bedrijven zullen blijven kiezen voor diversiteit, is geen morele, politieke of emotionele kwestie: Diversiteit is business.

De wetenschap bevestigt dat divers samengestelde teams beter presteren. Volgens de Boston Consulting Group verhogen DEI-initiatieven de winst, verminderen ze personeelsverloop en vergroten ze de motivatie van werknemers. Een studie van McKinsey toont aan dat bedrijven met diverse raden van bestuur financieel beter presteren. Dit is slechts een greep uit de vele onderzoeken die onderschrijven dat diversiteit simpelweg werkt en essentieel is voor succes.

Daarbij, om aan de groeiende vraag naar nieuw talent te voldoen, zullen bedrijven niet anders kunnen dan de deuren open te zetten voor divers talent, waaronder vrouwelijke leiders.

De toekomst van diversiteit: Vrouwelijke kandidaten (blijven) werven voor je management

Het doel van diversiteit is nooit geweest om een kandidaat te werven om een bepaalde achtergrond of gender alleen. Het doel is een ander perspectief of achtergrond toe te voegen om een team – en zo een bedrijf – sterker neer te zetten. Hoewel de politieke en maatschappelijke wind draait, zal het strategische voordeel van diversiteit niet aan belang inboeten.

Diversiteit mag dan wel veranderen, verdwijnen zal het niet. Het werven van vrouwelijke kandidaten is geen nice-to-have, maar een must-have voor de toekomst. Wie dat niet onderkent, zal in de toekomst aansluiting verliezen.


Meer weten? Lees hier meer over de Femme Network scan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Klik hier om Femme Works te volgen op LinkedIn.