Meer vrouwen in de top? Zorg voor flexibel werken

meer vrouwen in de top? zorg voor flexibel werken

Meer vrouwen in de top? Zorg voor flexibel werken

Meer vrouwen in de top, zorg voor flexibel werken! Het is onze missie om organisaties te helpen bij het realiseren van een goede man/vrouw balans. Hiervoor maken we korte metten met excuses en zien we van dichtbij wat de doorstroom van vrouwen naar de top belemmert.

Meer vrouwen in de top, zorg voor flexibel werken

Naast gevestigde structuren, bestaande clichés en onwetendheid, is er één praktische zaak die vaak uit het oog verloren wordt en die vrouwen tegenhoudt om te kiezen voor een (top-)functie. Eigenlijk is het heel simpel; in de meeste gevallen wordt er geen rekening gehouden met de behoeften en wensen van vrouwen.

Vrouwen willen wél (maar niet van 9 tot 5)

Niets ‘gebrek aan ambitie’ of ‘twijfels over hun kunnen’. Bij Femme Works ontmoeten we iedere dag hoogopgeleide vrouwen die wel degelijk hogerop willen komen. Een uitdagende baan op niveau met veel verantwoordelijkheid? Geen probleem. Maar dan wél naar eigen invulling.

Wat meestal de doorslag geeft voor een (top-)vrouw om voor een nieuwe functie te kiezen? Flexibel werken! Van een flexibelrooster, locatieonafhankelijk werken tot online vergaderen en opties tot verlof. De mogelijkheid om werk te combineren met een (druk) privéleven blijkt een must om ergens aan de slag te gaan.

Creëer een vrouwvriendelijke werkcultuur

Met een goed beleid creëer je als organisatie de juiste werkomstandigheden voor een inclusieve en diverse werkvloer. Het zou natuurlijk zonde zijn als een vrouw met een jong gezin een stap terug doet, omdat flexibel werken niet wordt gefaciliteerd! Toch is dit, jammer genoeg, vaak de praktijk.

Flexibel werken heeft tijdens corona een enorme vlucht genomen. Maar dit wil nog niet zeggen dat alle uitdagingen verdwenen zijn. Hoewel flexibel werken steeds meer genormaliseerd is, zien we anno 2022 dat veel bedrijven terugvallen in oude patronen. 

Het is aan bedrijven om te begrijpen dat flexibiliteit een voorwaarde is voor een vrouwvriendelijke werkcultuur. Uiteindelijk heeft het hele bedrijf hier baat bij.

Geen deeltijd, maar flexibiliteit

Ervaring leert dat vrouwen in hogere functies zich vaak extra verantwoordelijk voelen voor hun baan. Neem van ons aan dat als een vrouw de ruimte krijgt om haar eigen tijd in te delen, ze er alles aan doet om de baan succesvol uit te oefenen.

Bij een flexibele werkindeling, is de vraag naar een deeltijdbaan automatisch kleiner. Bij Femme Works raden we zelfs aan om een topfunctie, zeker in de eerste jaren, voltijds uit te oefenen. De uren worden anders toch wel gemaakt.

Kiezen voor flexibiliteit = kiezen voor diversiteit

Femme Works begrijpt als geen ander dat flexibiliteit een voorwaarde is om voor vrouwen ergens aan de slag te gaan. In de praktijk zien we dat de nadruk hierop veel kandidaten aanspreekt, omdat ze zich herkennen in deze wens.

Kiezen voor flexibiliteit staat wat ons betreft gelijk aan kiezen voor diversiteit. We zien het als onze taak om het belang van deze boodschap over te brengen aan organisaties. Met als resultaat dat we in de toekomst (nog) meer vrouwen succesvol in topfuncties mogen benoemen.

Ben je op zoek naar een headhunter voor vrouwen voor het werven van vrouwelijke (executive) kandidaten binnen jouw bedrijf?  Neem gerust contact op. 

Klik hier om Femme Works te volgen op LinkedIn.